Haal je collega’s uit het berghok

Meer Maatschap

Als samenwerken rommelig gaat

Er gebeurt altijd wel wat en die afwisseling vind ik heerlijk,’ zegt Mari. Met een scheve grijns kijkt ze me aan. ‘En met de meeste collega’s kan ik het prima vinden. Maar ze zijn stuk voor stuk zo eigenzinnig als de pest. Dat geeft onderling vaak gedoe. Soms zou ik ze weleens in het berghok willen proppen en zeggen: je komt er pas uit als je het eens bent!’ Ik schiet in de lach door haar semi dreigende blik.

Mijn werk, de samenwerking in maatschappen versterken
We zijn op een verjaardag aan de praat geraakt over ons werk. Ik vertelde dat ik mij nu vooral richt op het versterken van de samenwerking in maatschappen. Mari greep mijn arm en verzuchtte: ‘Deden ze daar bij ons maar iets aan.’
Zij is receptioniste bij een medische maatschap en als we doorpraten komt ze met wat voorbeelden die heel herkenbaar zijn.

‘A vroeg mij om een lunch te regelen voor de vergadering. Toen ik de anderen sprak, bleken twee van de zes helemaal geen tijd te hebben voor lunch. En riep een ander dat het onzin is daar geld aan uit te geven. Ik zit daar dan wat tussen in met zes ‘directeuren’.
Of neem de bank in de wachtkamer, die heeft een enorme vlek. En de discussie daarover duurt nu al 2 maanden: schoon laten maken of een nieuwe en zo ja welke. En moet dan ook gelijk de boel geverfd? En ondertussen schaam ik mij dat er mensen op die bank moeten zitten, zonder dat ik iets kan doen.’

Herkenbare struikelblokken voor maatschappen
Ik vertel  haar dat dit struikelblokken zijn die je vaker tegenkomt bij maatschappen. Zelfstandigen die altijd dingen op hun eigen manier hebben geregeld en (nog) niet gewend zijn in overleg af te stemmen. Doen ze dat wel dat is het soms moeilijk om tot een besluit te komen. Omdat alle meningen even zwaar tellen en niemand de knoop kan doorhakken.

We spreken af dat Mari een keer langs komt om te kijken of ze verantwoordelijkheden helder kan krijgen en misschien haar officiële rol wat kan aanpassen. ‘Ik zeg vaak : ik ben een, gooi maar op mijn bordje,’ lacht ze, ‘misschien moet ik daar wat minder enthousiast in zijn.’

Wil je weten wat samenwerken in een maatschap bijzonder maakt?  Lees dan mijn vorige blog: Meer maatschap

*Naam en werkplek van Mari zijn iets aangepast in deze blog

Denk je nu ook ‘deden we daar bij ons maar iets aan’?

Maak dan een afspraak om met een kop koffie kennis te maken. Dan kun jij vragen wat je zou willen aanpakken en ik uitleggen wat ik doe en waarom dat werkt.

Tel 06 11 274 214

Mail naar Laura@lauravdbrink.nl

Haal je collega’s uit het berghok

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *