Een succesvolle maatschap vormen

Het geheim van een succesvolle maatschap?

Natuurlijk een stevige basis aan vakkennis en ervaring bij de maten. En een effectieve en plezierige manier van samenwerken, waardoor die basis succesvol wordt gebruikt. Zo’n samenwerking moet groeien, je leert elkaar kennen, bots, vult elkaar aan, motiveert en vindt een werkwijze die bij jullie past. Zo ontstaat een goed op elkaar ingespeelde maatschap.
In die ontwikkeling zijn een aantal fasen te onderscheiden met specifieke kenmerken. Bruce Tuckman heeft dat met een model inzichtelijk gemaakt: forming, storming, norming en performing.

Problemen in de maatschap

Snel naar de volgende fase 
Alle fasen zijn nodig om als maatschap goed te presteren. Effectieve afspraken maken, zonder voldoende tijd te besteden aan elkaars wensen en kwaliteiten, is niet mogelijk. En zonder botsingen ontdekken waar de belangen verschillen, lukt meestal niet. Maar blijven hangen in bijvoorbeeld de conflictfase is niet plezierig. Inzicht in de fasen en kenmerken helpt om risico’s te herkennen en verbeteringen door te voeren waarmee jullie  sneller naar de volgende fase kunnen.

De stadia volgen elkaar niet strikt op en er is geen vast tijdspad voor het proces. Na een verandering binnen de maatschap of in de omgeving kan het samenwerken ineens minder prettig lopen. Dan zijn jullie wellicht een fase terug gegaan en is er weer even aandacht nodig voor de kenmerken van die fase.

Sneller door de fasen?
Ik kan het proces leuker maken en versnellen. Als communicatieadviseur en samenwerkspecialist ligt mijn focus op het ontdekken en oplossen van knelpunten en remmende factoren in jullie samenwerking.

Per fase is er een basistraject. In drie dagdelen pakken we de ontwikkelpunten van jullie maatschap op. Dat begint met een vragenlijst en intakegesprek zodat het traject zo goed mogelijk op jullie fase en behoefte aansluit.
Uitbreiding of juist focus op een specifiek aandachtspunt is ook mogelijk, met een traject op maat.
Ik kom met plezier kennismaken en de mogelijkheden vrijblijvend bespreken.

ontwikkelfasen maatschap

Kies de optimale ondersteuning

Aanpakken

Start van de maatschap

lees meer>

Conflict
Verbinding
Autonomie

Benieuwd in welke fase jullie samenwerking zit? Herken je kenmerken uit één van de fasen? Wil je weten welke valkuilen je kunt vermijden of welke ontwikkelpunt snel winst oplevert?

Kijk per fase naar de omschrijving en mijn mogelijkheden.